Ob izgubi

ŽIVALI IN ŽALOVANJE (živali in lastniki) – terapija in pogovor –

Verjamem, da ste že kdaj pomislili kaj doživlja žival, kadar ji umre dolgoletni prijatelj ali partner, pa naj bo le-ta človek ali žival. Če na dejstvo, da tudi živali žalujejo še niste pomislili, potem je čas, da to storite prav zdaj. Čeprav ljudje menimo, da svoje ljubljence dobro poznamo, se marsikdo ne vpraša kako žival preživlja izgubo in kako se z dejstvom spopada globoko v sebi. Takrat je, tako kot pri ljudeh, potrebno medsebojno sporazumevanje in sočutje, pa čeprav v tišini. Vse je dovoljeno, le da se vzpostavi ponoven korak v življenje, tako vaše kot tudi njihovo.

Kot sem že omenila lahko žalost in izguba žival pahneta v otopelost, izgubo volje do življenja, prenehanja hranjenja in predvsem igre ter pozitivnosti. Nemalokrat lahko izguba prijatelja ali partnerja pomeni celo novo smrt, ki lahko nastopi zaradi žalosti in šoka, velikokrat pa enostavno zaradi izgube volje do česar koli. V takšnih primerih lahko živalim pomagam s podporno terapijo, ki zajema žival kot celotno bitje. S podporo ji poskušam vliti ponovno voljo do življenja ter občutek pripadnosti.

Vam, predragi, pa pomagam predvsem s pogovorom in svetovanjem, saj je čas žalovanja pomemben del našega življenja. Dovoliti si morate pomagati tako sebi, kot tudi svojim ljubljencem. Kadar koli lahko stečejo solze in takrat ponudijo podporo vaši duši, da se okrepi srce in občutek bolečine vsaj za trenutek popusti. Ob izgubi ljubljenca si dovolite čutiti žalost in se naučite odpustiti sebi ob pogovoru o vaših ljubljencih, ki so vam bili brezpogojno predani do svojega zadnjega vdiha. Včasih namreč ne gre drugače, kot da ljubljeno žival odrešimo muk in bolečin ter jo enostavno poslušamo in ji pustimo oditi. V takih trenutkih se ne obsojajte ter spustite vso žalost in predvsem pustite duši, da oddide v svetlobne dvorane neba. Čas žalovanja sprejmite, odpustite si in ravno tako sprejmite cikel življenja in smrti ter jim odpustite, da so odšli.